TAF 9

Πληροφορίες

Image

2023

Το 9ο Thessaloniki Animation Festival (TAF) διεξήχθη από τις 21 έως τις 30 Οκτωβρίου 2023 ζωντανά και ψηφιακά, ακολουθώντας την επιτυχία που γνώρισε το προηγούμενο υβριδικό Φεστιβάλ μας. Το δια ζώσης κομμάτι του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στην Αποθήκη Δ΄, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, από τις 21 έως τις 24 Οκτωβρίου και το ψηφιακό από τις 25 μέχρι τις 30 Οκτωβρίου. Όπως πάντα, η είσοδος σε όλες τις προβολές, τις ομιλίες και δράσεις του Φεστιβάλ ήταν δωρεάν για όλους.

Το Φεστιβάλ μας φέτος άγγιξε τις 3.000 υποψηφιότητες συμμετοχής από όλο τον κόσμο! Από αυτές, φιλοξενήσαμε 144 ταινίες animation μικρού μήκους με ποικίλη θεματολογία. Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, έτσι και φέτος, οι ταινίες που κέρδισαν στο διαγωνιστικό κομμάτι επιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή, η οποία απαρτιζόταν από ένα σύνολο εκλεκτών καλεσμένων από τη διεθνή και εγχώρια βιομηχανία! Στόχος μας και φέτος, όπως και κάθε χρόνο, ήταν το Φεστιβάλ να γίνει πιο συμπεριληπτικό και πολυθεματικό και αναλόγως διαμορφώθηκε και το πρόγραμμα προβολών μας! Ευχαριστούμε τις χιλιάδες θεατών που προσήλθαν για τις προβολές ταινιών και απόλαυσαν μια πολυπρισματική εμπειρία με έργα τέχνης από διεθνείς καλλιτέχνες!

Η πρώτη μέρα (21/10) ξεκίνησε δυναμικά με τις προβολές των ταινιών του διαγωνιστικού μέρους αλλά και την έναρξη των masterclasses, με μία ομιλία του Δημήτρη Σαββαΐδη, Συν-ιδρυτή του Funny Tales Animation Studio και Γενικού Διευθυντή του Number 9 (Greece) VFX Studio με τον Δημήτρη Καζαντζή, Γενικό Διευθυντή του Funny Tales Animation Studio για την animation βιομηχανία. Ακολούθησε η παρουσίαση του Tim Allen, διακεκριμένου stop motion animator, ο οποίος μας μίλησε για την εικοσαετή πορεία του στον χώρο της βιομηχανίας και την συμμετοχή του σε μεγάλα κινηματογραφικά project όπως το Isle of Dogs του Wes Anderson και τον Pinocchio του Guillermo del Torro. Παράλληλα, νέοι καλλιτέχνες είχαν την ευκαιρία να λάβουν feedback για το portfolio τους από επαγγελματίες της εταιρίας παραγωγής Funny Tales και του Three Deers VFX Animation Studio. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο: το opening party μας!

Στις 22/10 το πρωί έγιναν οι προβολές του block ‘’0-99’’ με ταινίες που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους! Παράλληλα, διεξήχθη για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το Balkan Animation Forum (BAF), ένα pitching event όπου καλλιτέχνες από τα Βαλκάνια διεκδικούν έπαθλα για την ολοκλήρωση των in-development project τους. Το 4ο BAF φιλοξένησε ανερχόμενους καλλιτέχνες φέρνοντάς τους σε επαφή με καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου.

Χάρη στη στήριξη που το TAF έλαβε από το Αυτοτελές Τοπικό Γραφείο Διευκόλυνσης Οπτικοακουστικών Παραγωγών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Film Office ΠΚΜ), την εταιρία XPPen, το Toon Boom 2D animation Studio και το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων (ΕΚΟΜΕ), το TAF για ακόμη μία χρονιά απένειμε χρηματικά έπαθλα στους νικητές του Pitching Forum Event. Το project που πήρε την πρώτη θέση ήταν το Roxanda σε σκηνοθεσία Dragan Jovicevic. Η δεύτερη θέση απονεμήθηκε στον Παντελή Παραδίση για την ταινία του με τίτλο Sand of Shade, η τρίτη στην ταινία Cut the Tie σε σκηνοθεσία της Άννας Οικονόμου ενώ τιμητική αναφορά έγινε και σε ένα τέταρτο project, το Atomic της Iva Zahova.

Μετά τη λήξη του και τη βράβευση των νικητών ακολούθησε ένα networking event όπου όλοι οι καλεσμένοι του TAF είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν και να συζητήσουν γύρω από την πορεία της βιομηχανίας.

Το απόγευμα της Κυριακής, μαζί με τις προβολές του διαγωνιστικού τμήματος, πραγματοποιήθηκε και ένα Festival Panel στο οποίο συμμετείχαν οι Dr. John Osborne (Associate Programmer του American Documentary and Animation Film Festival [AmDocs]), Teddy Grouya ( Διευθυντής του AmDocs), Arba Hatashi (Managing Director του Anibar International Animation Festival [Anibar]) και Σταύρος Σαββαΐδης (Διευθυντής του TAF). Οι εκπρόσωποι των Φεστιβάλ απάντησαν σε ερωτήσεις και συζήτησαν για την πορεία των διοργανώσεών τους, τις διαδικασίες που ακολουθούν προς την διαδικασία επιλογής των ταινιών που προβάλλονται κάθε χρόνο κ.ά. Ακολούθησε masterclass από τον Λάζαρο Αναγνωστόπουλο, Managing Director του Three DEERS VFX Animation Studio, ο οποίος παρουσίασε την ανάλυση ενός 3D Concept για την παραγωγή τηλεοπτικών διαφημίσεων.

Το ίδιο βράδυ,  προβλήθηκε το 6ο Διεθνές Διαγωνιστικό Block “Greek Panorama” με ταινίες Ελλήνων δημιουργών. Είχαμε τη χαρά να έχουμε στο κοινό κάποιους από τους δημιουργούς οι οποίοι μίλησαν για τις δημιουργίες τους που παρουσιάστηκαν στο Φεστιβάλ!

Στις 23/10, η πρώτη μέρα του διήμερου workshop του Tim Allen έλαβε χώρα στο campus του AKTO College Art and Design στη Θεσσαλονίκη με σπουδαστές του AKTO αλλά και συμμετέχοντες που προέκυψαν έπειτα από κλήρωση που έγινε μέσα από διαγωνισμό social media του TAF. Το απόγευμα, παράλληλα με τις προβολές των τελευταίων τμημάτων του διαγωνιστικού block, η Κλεονίκη Δρούγκα, καθηγήτρια σεναρίου στο τμήμα Κινηματογράφου της σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, παρέδωσε masterclass με θέμα τα μαθήματα σεναρίου Animation στη σχολή του Πανεπιστημίου. Έπειτα, ο Κωνσταντίνος Κακαρούντας, Πρόεδρος της ASIFA Hellas και ιδρυτής του Dahouse Production Studio, μίλησε για την πρόσφατη συμμετοχή του στην τηλεοπτική παραγωγή της ΕΡΤ Το Βραχιόλι της Φωτιάς μέσω της αναπαράστασης της μεγάλης φωτιάς της Θεσσαλονίκης του 1917 και όλων των ειδικών εφέ.

Ακολούθησε η τελετή απονομής βραβείων και προβολή των ταινιών που κέρδισαν στο διαγωνιστικό μέρος καθώς και η απονομή τιμητικών βραβείων καλής συνεργασίας σε φορείς και πρόσωπα που πάντα στηρίζουν ενεργά το TAF. Συγκεκριμένα, η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας, Ολγα-Χριστίνα Γκούλα και η Προϊσταμένη του Film Office ΠΚΜ, Λίνα Μυλωνάκη, παρέλαβαν πλακέτα καλής συνεργασίας για το Film Office ΠΚΜ και απηύθυναν χαιρετισμό. Παράλληλα, το AmDocs και το Anibar παρέλαβαν τιμητική πλακέτα καλής συνεργασίας ενώ ο Tim Allen, ο Dr. John Osborne, ο Κωνσταντίνος Κακαρούντας και η Δρ. Ελένη Μούρη βραβεύτηκαν για την πολυετή δράση τους στο χώρο της βιομηχανίας animation. Ακολούθησε το closing party στον χώρο του Φεστιβάλ.

Την Τρίτη το πρωί, 24/10, το workshop του Tim Allen ολοκληρώθηκε στο AKTO ενώ στην Αποθήκη Δ’ είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε τους ταλαντούχους μικρούς δημιουργούς του 6ου Διαπολιτισμικού σχολείου Ελευθερίου-Κορδελιού, που υπό την σκηνοθεσία και επιμέλεια της δασκάλας των Αγγλικών τους, κ. Χρύσας Νικολοπούλου, κατέθεσαν την ταινία Elizabethan Theatre! Οι μαθητές της έκτης τάξης είχαν την ευκαιρία να δουν στη μεγάλη οθόνη τη δημιουργία τους μαζί με άλλες παιδικές ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και να την απολαύσουν σε μια αξέχαστη εμπειρία!

Είμαστε πολύ υπερήφανοι που και φέτος είχαμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε δύο καταξιωμένα Φεστιβάλ με ισχυρή παρουσία στη διεθνή βιομηχανία κινουμένων σχεδίων και όχι μόνο. Το βράδυ της Τρίτης, προβλήθηκε ειδικό αφιέρωμα του AmDocs, το μεγαλύτερο φεστιβάλ του είδους του στη Δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, σε συνεργασία με τον Ιδρυτή και Διευθυντή του AmDocs, Teddy Grouya, και μία σειρά καλλιτεχνών. Επιπλέον, προβλήθηκε ειδικό αφιέρωμα από το Anibar, ένα από τα μεγαλύτερα Φεστιβάλ της βαλκανικής χερσονήσου με έδρα το Κόσοβο που στοχεύει στην ενδυνάμωση της animation βιομηχανίας αλλά και την ανάδειξη κοινωνικής ευαισθητοποίησης μέσα από την τέχνη του animation. Είναι μεγάλη χαρά για εμάς που η Διευθύντρια του Φεστιβάλ, Arba Hitashi, ήταν παρούσα και μας μίλησε για τις ταινίες που στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί στο Anibar και φέτος προβλήθηκαν στη δική μας διοργάνωση.

Η σειρά διαλέξεων ολοκληρώθηκε πρώτα με ομιλία των Βασίλη Ευδοκιά και Λευτέρη Φαϊδά, Creative Directors, Writers και Designers του Funny Tales animation studio, στην οποία παρουσίασαν αναλυτικά τα βήματα για την παραγωγή ενός επεισοδίου τηλεοπτικής σειράς κινουμένων σχεδίων. Ακολούθησε η ομιλία της Ελένης Μούρη, καθηγήτρια Animation στο Παν/μιο Δυτικής Αττικής όπου μίλησε για το τμήμα μεταπτυχιακών σπουδών animation του Παν/μίου και για τρία είδη αφηγηματικών μοντέλων στο animation. Μαζί της η Άννα Οικονόμου, φοιτήτρια του τμήματος, παρουσίασε τη δικιά της ταινία αποφοίτησης αλλά και το project in-development ‘’Cut the Tie’’ για το οποίο το TAF ως leading festival (μαζί με το Anibar και το Balkan Film Food Festival) της εξασφάλισε την υποτροφία EFFEA ‘’Discovery’’ του European Festivals Association για την ολοκλήρωσή του.

Όσον αφορά το ψηφιακό μέρος του φεστιβάλ, το φετινό μας πρόγραμμα ήταν διαθέσιμο από τις 25 έως τις 30 Οκτωβρίου. Όμοια με τις προηγούμενες τρεις ψηφιακές διοργανώσεις, οι ταινίες ήταν χωρισμένες όπως και στο διαγωνιστικό κομμάτι του physical Φεστιβάλ. Τα views ξεπέρασαν τα 20.000! Το κοινό μας είχε την ευκαιρία να βαθμολογήσει τις ταινίες της αρεσκείας του απονέμοντας το βραβείο κοινού.

Ευχαριστούμε!

FOLLOW US