2022

TAF OVER THE YEARS

Image

2022

Το 8ο TAF έλαβε χώρα από τις 21 έως τις 30 Οκτωβρίου του 2022 και διεξήχθη για πρώτη φορά ζωντανά και ψηφιακά. Το δια ζώσης κομμάτι του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στην Αποθήκη Δ΄, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης από τις 21 έως τις 24 Οκτωβρίου και το ψηφιακό από τις 25 μέχρι τις 30 Οκτωβρίου. Όπως πάντα, η είσοδος σε όλες τις προβολές, τις ομιλίες και δράσεις του φεστιβάλ ήταν δωρεάν για όλους.

Το φεστιβάλ άνοιξε στις 21 Οκτωβρίου με μια συζήτηση πάνω στο ελληνικό animation στην οποία πήραν μέρος ο ιδρυτής και διευθυντής του φεστιβάλ Δημήτρης Σαββαΐδης, ο Αλέκος Παπαδάτος, ο Βασίλης Ευδοκιάς και ο Βασίλης Δημόπουλος, με συντονιστή την programmer του φεστιβάλ Χρύσα Γκούμα και είχε μορφή ανοιχτού διαλόγου με το κοινό. Στις μέρες που ακολούθησαν καλλιτέχνες και επαγγελματίες από την παγκόσμια σκηνή του animation, παρέδωσαν masterclasses, ενώ, παράλληλα, το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει μοναδικές ταινίες από όλο τον κόσμο με συναρπαστικό περιεχόμενο και ποικίλη θεματολογία. Από τις 3000 ταινιες που κατατέθηκαν στο TAF οι 121 καλύτερες πήραν μέρος στο διεθνή διαγωνισμό animation.

Στις 22 Οκτωβρίου διοργανώθηκε η ειδική προβολή με τίτλο “HALLOWEEN SPECIAL”, αποτίοντας φόρο τιμής στον τεράστιο καλλιτεχνικό πλούτο του Horror genre, ενώ στις 23 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε, ως αφιέρωμα στα ανθρώπινα δικαιώματα, η ειδική, καθιερωμένη πλέον, προβολή με τίτλο "HUMAN RIGHTS ANIMATED". Και τις δύο μέρες προβλήθηκε μια σειρά από επιλεγμένες ταινίες, χωρίς διάλογο, κατάλληλες για παιδιά όλων των ηλικιών.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, διεξήχθη για 3η συνεχή χρονιά το BAF- Balkan Animation Forum. Το 3ο BAF έλαβε χώρα στις 23 Οκτωβρίου 2022 στην αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη της Αποθήκης Δ΄. Το βράδυ στις 23 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε τελετή απονομής. Την τελετή άνοιξε με ένα σύντομο χαιρετισμό ο Αντώνης Ζαφειρόπουλος από το Film Office της κεντρικής Μακεδονίας. Ακολούθησαν τα βραβεία προσφοράς, τα οποία απένειμαν ο Δημήτρης & Σταύρος Σαββαΐδης και η Χρύσα Γκούμα στους: Debra Wooton, Dan Hornick, John Harvey, Στέφη Θεοδωρά και Αλέκος Παπαδάτος. Ύστερα ανακοινώθηκαν οι νικητές του BAF, καθώς επίσης και η ταινία που απέσπασε το βραβείο “Human rights”. Την ταινία ανακοίνωσε η Σοφία Κυπριανίδου, ως εκπρόσωπος του δικτύου οργανώσεων Select Respect. Ακολούθησε προβολή των νικητήριων ταινιών και μια υπέροχη γιορτή στο χώρο του φεστιβάλ.

Στις 24 Οκτωβρίου έγινε ειδική προβολή για μαθητές από το Πειραματικό Σχολείο και το 101ο Δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης και ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στο περιβάλλον. Σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων της Στουτγάρδης, ITFS, ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα διεθνή φεστιβάλ ταινιών κινουμένων σχεδίων, πραγματοποιήθηκε η ειδική προβολή "Best of Trickstar Nature Award" με 13 εξαιρετικές ταινίες που πραγματεύονται την προστασία του κλίματος, τη βιοποικιλότητα, το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα με κατατοπιστικό, διορατικό και χιουμοριστικό τρόπο. Το δια ζώσης κομμάτι του φεστιβάλ έκλεισε με την ειδική κατηγορία-αφιέρωμα, με τίτλο “GREEK PANORAMA”: 26 ταινίες κινουμένων σχεδίων, από Έλληνες δημιουργούς, διαγωνίστηκαν για το βραβείο “καλύτερης Ελληνικής ταινίας”. Το βραβείο κέρδισε η ταινία “In between” (Έφη Παππά) και δόθηκε ειδική μνεία στην ταινία “Η μητέρα μου η θάλασσα” (Ασπασία Καζέλη).

Καθ’όλη την διάρκεια του φεστιβάλ παρουσιάσαμε και παίξαμε το Peace Please, ένα συνεργατικό παιχνίδι με κάρτες, που δημιουργήθηκε μέσω του project Changing the Game: Developing a Culture of Peace in Organizations 2020-1-LV01-KA204-077564, μια Κ.Α.2 στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας, της Πολωνίας, της Λετονίας, της Ολλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, συγχρηματοδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πάνω από 80 συμμετέχοντες - μέλη από ποικίλους οργανισμούς της πόλης - είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το παιχνίδι κι όχι μόνο, αφού παράλληλα δημιουργήσαμε δύο animated short movies σαν προωθητικό και εκπαιδευτικό υλικό για το Changing the Game και το επιτραπέζιο παιχνίδι Peace Please. Τα εν λόγω animation, προβάλλονταν στις αίθουσες των προβολών, μετά από το σήμα του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας - ΕΚΟΜΕ, ανάμεσα στο κυρίως πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Όσον αφορά το ψηφιακό μέρος του φεστιβάλ, το φετινό μας πρόγραμμα ήταν διαθέσιμο από τις 25 έως τις 30 Οκτωβρίου. Όμοια με τις προηγούμενες δύο ψηφιακές διοργανώσεις, οι ταινίες ήταν χωρισμένες σε δέκα μοναδικές θεματικές κατηγορίες [HUMAN RIGHTS, LOOKING INSIDE, HALLOWEEN SPECIAL, ANIMATED REALITIES, EARS TO EYES, OUT OF THIS WORLD, GREEK PANORAMA, JUKEBOX, MAKING CONTACT και 0-99 (η θεσμοθετημένη μας κατηγορία με ταινίες κατάλληλες για παιδιά κάθε ηλικίας)] με στόχο την ευκολότερη πλοήγηση των επισκεπτών. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το κοινό είχε την ευκαιρία να βαθμολογήσει τις ταινίες της αρεσκείας του. Βάσει της βαθμολογίας αυτής το “Βραβείο κοινού” απέσπασε η ταινία “Diplomatie de l’ eclipse” (Cesar Luton, Achille Pasquier, Selim Lallaoui, Clémence Bailly, Axel Mechin).

Οι καλεσμένοι του 8ου TAF

  • Dan Hornick. Ο Art Director της εταιρείας Redefine, γνωστός για τις ταινίες Avatar του Τζέιμς Κάμερον, Star Trek: Insurrection, 9, The Addams Family κ.ά.
  • Ο John Harvey, Creative Director της εταιρείας Redefine από το Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Ο animator και εικονογράφος Αλέκος Παπαδάτος, γνωστός για το No. 1 New York Times Best Seller "Logicomix", τις ταινίες "ο Τζίτζικας και ο Μέρμηγκας" και "Δημοκρατία", τη σειρά "Babar" κ.ά.
  • Η βραβευμένη Ελληνοκαναδή σεναριογράφος Stephie Theodora, η οποία έχει εργαστεί για εταιρείες όπως η Disney, το Netflix, Warner Bros κ.ά.
  • Οι Μικαέλα Κακαρίδη Δεληγιάννη & Άλεξ Ταγκαλη, animator και σχεδιαστές από την Ελλάδα. Το 2021 το πρότζεκτ τους "My Superhero Husband" κέρδισε την 3η θέση στο 2ο B.A.F. και βραβεύτηκε από τη Disney στο φεστιβάλ του Ανεσί
  • Κωνσταντίνος Ανδριάς Senior Video Editor και Animator για την εταιρεία Funny Tales.

Η κριτική επιτροπή του 3ου Balkan Animation Forum:

  • Βασιλική Διαγουμά: επικεφαλής Επικοινωνίας και Διεθνών Σχέσεων του ΕΚΟΜΕ.
  • Dimitar Petrov: καλλιτεχνικός διευθυντής και συν-ιδρυτής του στούντιο Zmei. Το 2017 ήταν στους "30 κάτω των 30" της Forbes Βουλγαρίας και το 2018 έλαβε τον τίτλο "Αναβιωτής κουλτούρας".
  • Debra Wootton: παραγωγός, ιδρυτής και CEO της εταιρείας WEBRA multimedia από το Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Χρύσα Γκούμα: σεναριογράφος και Programmer & Assistant Director του TAF, ως εκπρόσωπος του φεστιβάλ.

TAF 8 awards

"Garrano" - Vasco Sá, David Doutel

Image
Golden Octopus
“il Formaggio” - Claudio Giusti
Image
Silver Octopus
“Passajero” - Juan Pablo Zaramella
Image
Bronze Octopus
“Mésozoïque Alternatif” - Swann Boby, Lucie Laudrin, Marion Métivier, Léna Miguet, Sixtine Sanrame, Marie Schaeffer
Image
Βραβείο καλύτερης animated ταινίας για παιδιά

"Bourdonnement" - Bouron Pierre-Louis, Chataigner Zoé, Hosdez Lena, Mahieux Aude, Rohmer Mélanie, Teillet Martin

Image
Βραβείο Storytelling

“Beeware”
Coline Chappe

Image
Distinction

"In between" - Έφη Παππά

Image
Best Greek Film

"Η μητέρα μου η Θάλασσα" - Ασπασία Καζέλη

Image
Special mention

“Yallah” - Nayla Nassar, Edouard Pitula, Renaud de Saint Albin, Cécile Adant, Anaïs Sassatelli, Candice Behague

Image
Student award

“À Coeur Perdu“
 Sarah Saidan

Image
Human rights awards

"Diplomatie De l' éclipse" - Cesar Luton, Achille Pasquier, Selim Lallaoui, Clemence Bailly, Axel Mechin

Image
Βραβείο κοινού

FOLLOW US